Dobra je, al ne jede meso

Ako ste mislili da je u periodu slavskih svaštarija najgore što može da vam se desi  jedan konfekcijski broj više- slatko ste se prevarili. Ako ste nekim slučajem u dugoj vezi sa osobom koja se krsti, ovo će verovatno biti period slatkog okupljanja porodice u svijeno gnezdo ljubavi sa puno svinjetine, sarmica, mesnatih rolata i- snajkom vegetarijankom. Nakon što sam prošla fazu upoznaj moje roditelje i nekako smogla snage da kažem tati da sam srećno zaljubljena, došao je dan da se popnem na još jedan stepenik ka kruni naše veze. Elem, dođe svetac, ja upregla mrkova do banatskog sela, naravno da mi nije teško, pa ja volim tog čoveka. Siđoh na stanici, fino me on dočeka, sedosmo u kola, kad ni pet ni šest nego:

 -Danas ćeš upoznati babu i dedu.

Tako on, mrtav ladan. Čekaj, bre, čoveče, daj mu malo drame. Kako sad to. Mislim, znala sam ja da dolazi rodbina, sve je to logično, al zar mi nije rekao da mu je deda na samrti, kako će, jadan..

-A, pa bio je do juče, al onda je saznao da potencijalna snaja dolazi na slavu pa mu odma beše bolje. Deda je super, samo je malo hipohondra.
-Kad će doći?
-A, ma tu su oni već.
-Već??Šta da radim sad?
-Što?

Čuj njega što. Šta mi je sve za tog dedu ispričao, mislim, ništa ja njemu ne verujem od onda. Al opet, deda i baba, nije mala stvar. To su samo moja tradicionalna uverenja, smiri se Iris. E, šta bih da mi je Cica sad ovde.

-Dobardan sine- reče slatki mali deka sa klupice kad smo ušli u kuću.
-Dobar dan.....Sr...Srđane... je l on to plače?
-Dobro, bre, deda, nemoj se odmah sa životom rastajati.-  brecnu se Srđan.
-Ja vam želim sve najlepše u životu- kaže deda, a baka iza njega briše suze.
-Pp..p...a hvala Vam.
-Sedi, Iris, dušo- govori njegova mama, divna žena jedna, tako zna da ubije neprijatnu situaciju- šta ćeš popiti?
-Može voda.
-Ih voda..
-Dok ne dođu ostali gosti.

A i kad su došli, nije mi se mnogo jelo i pilo. Baba i deda su otišli posle par zalogaja. Al su zato došli svi ostali: tetke, stričevi, ujaci i ujne, braća, sestre sa decom malom i velikom, kumovi, komšiluk, ma čini mi se, celo selo je bilo u jednoj prostoriji.

-E mila moja- kaže njegova mama- spremila sam ti posebno pohovana jaja, rolate bez mesa, ovo su kiflice i pitice. onda ovde imaš posne punjene paprike, vegetarijanske pljeskavice, salate, ovo sam nešto improvizovala, a ovo ovde je sarmica, isto vegetarijanska.
U zemlju sam propala. I uvek ću propadati. Najviše mi je krivo kad se ljudi koji su mi dragi toliko pomuče da mi spreme nešto, a ne mogu da im objasnim da zaista nema potrebe. Al na stranu to, kad ona sve to lepo reče, a cela slavska svita u mene:

-A ti ne jedeš meso? Jesi li bolesna?

Nije jasno ljudima, razumem. Pa im onda čudno, ne jedem meso al sam sva mesnata. Ima me, što bi se reklo. Sad bi oni svašta pitali, al ne mogu od sramote. A meni se mnogo i ne objašnjava. Ma, da je samo to, nego, ja kako zinem, a svi u mene pogledaju. Neko sažaljivo, neko sa blagim osmejkom. Pa su onda došla deca. Srđan zna da nsam neki ljubitelj. Obično me jako dosađuje da čuvam decu. Da volim decu bila bih bebisiterka ili vaspitačica. Osim toga, urnišu kuću, glasna su, uvek im nešto treba, bipolarni su- jedno raspoloženje im traje deset sekundi, ne mogu ja to.

-Ninaaaaaaaaaaaaa!!!- vrisnu jedna mala i baci mi se u naručja
Šta je sad ovo, ko je sad ovo i ko je ta NINA?????
-Nina je skrećenica za strina ovde kod nas u Banatu.- prevede mi Srđan.
-Ha-ha.. što ne reče odma.

I tako, jelo se, pilo se, šalilo se, i smrklo se.
-Ja bih morala da krenem..
-Kuda?- upita njegov tata- mislio sam da ćeš spavati?
-Ne mogu, zaista, hvala na pozivu u svakom slučaju.
U kolima sam naredila Srksonu da mi nakon slave dostavi detaljan izveštaj o kometarima familije. Poruka je sledeća:
-Ušla si pod kožu kumovima, deci, tetki, ujaku, ma svima. Stric je rekao da si baš lepa, žene su se složile. Sestra je rekla da imaš stila. Svi su te nahvalili, čak i komšinica koja te je videla samo kako izlaziš iz kuće. Tetka je rekla da si punačka i da ćeš da rađaš zdravu decu, a deda je rekao: Dobra je, al ne jede meso.

Коментари

Популарни постови