Dobar dan, kontrola, pripremite Vaše karte

Kupujem autobusku kartu. Svaki mesec, zaista. Samo, ovaj decembar malo drugacije. Saznala sam da mi je istekla studentska godišnja karta. Obnovila bih je ja, al nam ažurna studenska služba radi u cik zore čitava dva sata. A i svakako mi treba autobus da odem do fakulteta. Onda sam rešila- mogu ja jedan mesec da dobijem gratis? Celu srednju školu uplacjem, evo celo fakultetsko školovanje, baš taj jedan mesec mogu da prođem kao srenja škola.
-Ljubavi, je l izgledam  kao srednjoškolka?
-Kad se našminkaš izgledaš kao sekretarica sa radnim stažom od pet godina.
Štagod to njemu znacilo. Znači samo da ne treba da se šminkam kad hocu da se švercujem. Čekaj, a šta da obučem? Valjalo bi da nadjem onaj Winx ranac. Čekaj, bre, Iris, nisi osnovna nego srednja. Neki sportski ranac, naočare, vezana kosa. Grdno sam se prevarila, današnje srednjoškolke imaju špic nokte, precrane usne i gledaju te u fazonu -zaobiđi moju malenkost bedni kontroloru-.
Ja se stvarno plašim te kontrole, a i sramota me uvek da se ja tu nešto raspravljam sa njima, da me izbacuju po stanicama. Ne mogu ja to.
-Dobar dan, kontrola, pripremite Vaše karte.
-Srednja škola.
-U obavezi ste da imate kartu.- reče i zaobiđe me.
A je l? Kako? Kada jedan srednjošklac ima vremena da zaradi za tu kartu? Evo, uzmimo jednu prosečnu porodicu, sa prosečnim primanjima koja živi u Beogradu. Recimo da su tu mama i tata od kojih svako prima minimalac od dvadeset pet hiljada dinara. Imaju dvoje dece. Od tih para može da se jede i da se plate računi. Može možda detetu da se uplati neki trening ili da mu se kupi komad odeće, šta ja znam. Treba svaki dan deci da se daje za užinu. E pa sine, nemoj da jedeš šest dana, skupi za BusPlus. Zašto su uopšte osobe bez primanja dužne da plaćaju kartu. Kakav je to način? Ja sam mogla, jer sam imala tu sreću, ali ima dece koja zaista nemaju. I zaista je tužno. Ima dece čijim roditeljima kasni plata. Ja sam svesna da oni ljudi rade svoj posao, al kad vide da je dete, što ne ostave na miru.
-Dobar dan, kontrola, pripremite Vaše karte.
-Mama mi nije primila platu.

Коментари

Популарни постови