I stariji su nevaspitani

Sreda, stanica i gužva. Već sam propustila jedan autobus. U sledeći moram da uđem. Dolazi krcat. Mislim se, kud ću, na vrata. Al opet se mislim, moraš, sestro, kasniš, špic. Ulazim ja, tačnije, ne ulazim, stojim jednom nogom u autobusu, pokušavam da uđem i molim boga da majstor ne zatvori pre vremena, iščupa mi kosu ili slomi koju kost. Mrzim gužve. Vidim jedna starija žena me gleda popreko i nešto priča. Skidam slušalicu:
-Meni se obraćate?
-Još mi i odgovaraš?
-Molim?
-Šta moliš? Šta se guraš, vidiš da ni mi ovde nemamo mesta.
-Gospođo, ako niste navikli na gužvu u prevozu, idite taksijem.- govorim, a mislim se, ne izgledaš kao da si rasla u limuzini.
I stvarno, bre, koji je problem ovih ljudi danas. Možda kasnim na posetu u bolnicu. Možda me kući čeka dete. Možda imam poslodavca tiranina.To kako pređe pedesetu ili se istoj bliži, to sve misli da je oslobodilo Beograd. Svi traže neko poštovanje jer su stariji, kao, stari su ne nekada poštovali. Jesu, al su ti stari nekada poštovali druge. I, kako ja ugrožavam tebe svojim ulaskom u autobus, zaboga? I što je najvažnije, ko si ti? Ko si ti  ženo da ja tebe poštujem. Niti si me othranila, niti si me čuvala, niti si me u životu zadužila. Mogu da te poštujem kao starijeg, da budem dovoljno dobra da se ne raspravljam, da prećutim. Mene moja majka nije učila da se brecam, al me je naučila da se branim. Čekaj, ko si ti da misliš da zaslužuješ poštovanje. Ma ajde da je to neki primer. Nego, skoro sam isto imala situaciju. Naišla na čovu na poziciji. Isto tako u krizi srednjih godina. Valjda biju kompleksi ili šta, ne znam. Ista profesija, al nema fakultet. Kurs završio, al i do pozicije stigao. Pa šta mene briga, mene to ne dotiče, svakako nemam interesovanje za njegovo mesto, a i da imam, verovatno ću ga nadživeti. Al to što ima stav, deli savet, a niko ga nije pitao i to baš o mome umeću u istom poslu. JA sam knjigu napisao, JA sam tu bio, JA sam to radio, to što ti radiš i nije nešto, nemoj da misliš da sve znaš ti si još klinka, šta vi tamo na tom faultetu učite, to su sve gluposti. Učimo svašta, a Vama bih preporučila Bonton. A pre toga još, sećam se, razgovaram sa jednom gospođom, i ona kaže poslaće mi neku listu preko mejla. Nikada mi nije poslala iako sam je četiri puta kontaktirala.
Ej, bre, ljudi, naučite se kulturi. I pod tim ne mislim samo na kulturu ponašanja. Mislim na kulturu komuniciranja. Besnilo i kompleksi  se ne istresaju na prolaznicima, poznanicima, neznancima i mlađima. Kakav je to način?
Prvo, gledajte svoja posla. Svako ima neku svoju brigu, a mogu misliti kako je kad veruješ da stariš. Oni što su duhom večno mladi nemaju taj problem. Manite se ćorava posla, jednom će neko dovoljno besan da vas nalupa. Posle će đavo biti kriv. I nemojte da miislite da koja decenija više znači da možete da dajete ocenu i osudu onima koji imaju nekoliko manje. Godine nikada nisu bile merilo uspeha. Neki su klavir svirali u sedmoj bolje od onih u predeset sedmoj. Svarno nije kulturno da nekoga OSUĐUJETE zato što je mlađi i ''neiskusan'' i da pritom ističete da je zbog toga glup. I najvažnije od svega, ne tripujte dive. Ako ste uspešni, ja ću vas i zbog toga dodatno poštovati. Ne odgovaranje na mail je jednako nekulturno kao kada vam neki ''klinac'' kaže: ''Baba, pali.''
To što ste stariji ne znači da sebi treba da dajete za pravo svašta. Neki stariji su strašno nevaspitani, isto kao i neki mlađi. Nego je mene počelo da zapanjuje. Malo, malo, pa se nešto tako desi. A ja se sve mislim, ćuti Iris, ti si mlađa, ispoštuj starijeg, sramota da ti odgovaraš, neka i vređa, možda on bolje vidi. Al vidi đavola. Ne vidi to dalje od svog ega. Mislim, naravno da nas ima i ovakvih i onakvih, al nisam sigurna šta se ljudima desi pa od mladih i vaspitanih postanu matori i drski. Nadam se da nikada neću biti takva. Zapravo, duboko verujem da se naučeno vaspitanje nikada ne gubi. Ne znam zbog čega je ovaj narod besan, al jedno znam, a to je da razlikujem kulturu od nekulture.Коментари

Jovana каже…
Bravo! Razmisljam na isti način svaki dan, ista zapažanja imam i apsolutno sam saglasna sa svime što si napisala.
Pozdrav od koleginice! 😊

Популарни постови