Želim samo da prestane

U moru svih životnih propadanja mislim da je najteže ono kada sa propadanjem ne umeš da se pomiriš. Mislim, ne umeti je izgovor. Ne želiš da se pomiriš. I kada nemaš šta da kažeš, čak i kada želiš. To je ono propadanje kada ti treba samo da izađeš iz situacije, a zaista više nema puta nazad, kao da se ceo lavirint zatvorio onda kad se stiglo do cilja. Zatvorio i onda otvorio zemlju. I ti propadaš tako, kao Alisa, padaš i plašiš se gde ćeš stići jer ti se ipak više sviđalo u lavirintu, ali i kada bi se vratila u lavirint, bilo bi ti tesno i ne bi valjalo. Al ipak, u lavirintu su tvoji koreni, to te vezuje. Kad bi se makar samo otvorio...
Ne umem da se pomirim sa bolestima, rastancima, lošim odnosima, smrtima, i onda razmislim pa kažem- a sa čim umeš, Iris?
Nekad mi se čini da je sve začarani krug i da ne mogu da izađem iz sebe, samo da se malo odmorim i udahnem. Sve me brine i sve me plaši. Trudim se da se jednog jutra ne probudim u suzama i poželim da je bio makar još jedan dan za zagrljaj ili razgovor, da sam makar još jednom pozvala, da samo nisam rekla to što sam rekla. Tako živim svakog dana, bijući bitku sa vetrenjačama, nemajući pojma da su vetrenjače JA, da se borim sama sa sobom i svojim strahovima.
Svako odlazi u svoje vreme, ili makar tako volim da mislim. Neki ostaju tu, ali odlaze od nas, a neki odlaze zauvek na obećano mesto. Al njima je lako. Ko smo mi što ostajemo onda nakon njih. Velika praznina? Alisa koja pada? Čeka li nas zemlja čuda? Ne bih rekla. I, neka mi niko ne kaže da mislim pozitivno. Svesna sam da sve prolazi. Ali ja ne želim da se sećam ljudi od rođendana pa do rođendana, ni za godišnjicu nekog događaja, niti po slikama, niti na crveno slovo. Neću. Neću da me dijagnoze podsećaju na vremena i situacije, neću da me pesma rasplače niti da me podseti na momente kada smo svi bili zdravi i srecni. Neću da dobijem bore oko očiju i ne želim da se osećam kao da se borim.
Želim da imam loš dan koji će proći. Želim da je u redu kada je tako. Želim da su oni koji me grle kada je tesko tu do njihove duboke starosti. Želim da budem hrabra i da me ne plaši tačka. Želim da niko ne mora da ode. Želim samo da prestane.

Коментари

Популарни постови